החזרי מס משוק ההון – לבדוק כל שנה
חישוב וניכוי המס בשל פעילות בניירות מבוצע באמצעות הבנק או בית ההשקעות המנהל את הפעילות עבור המשקיע.
הבסיס לחישוב המס הוא הרווח נטו הממומש, כלומר: רווחים בקיזוז הפסדים בפועל.
כך למשל מי שהרוויח בשנת המס בחשבונו בנייר ערך א' 100,000 ₪ והפסיד 20,000 ₪ בנייר ערך ב' הרי שהרווח נטו לצורך חישוב המס הוא 80,000 ₪.
בהנחה ששיעור המס הרלוונטי הוא 25% המס המגיע הוא: 20,000 ₪.
אם במהלך השנה ,עקב מימוש ניי"ע בהפרשי זמן, ניכה הבנק מס בסכום גבוה יותר יבצע הבנק החזר מס בשנה השוטפת.
מטבע הדברים ,אין תפקידו של מנהל ההשקעות לערוך שומת מס.
נתונים נוספים כמו הכנסות נוספות וזיכויים אישיים שעשויים להקטין או להגדיל את סכום המס אינם חלק מחישוב המס של מנהל תיק ההשקעות בשל ההשקעות שהוא מתפעל.
משום כך בחלק מהמקרים המס שנוכה הוא בחסר אך במרבית המקרים מגיע למשקיע החזרי מס בנוסף למה שקיבל ישירות לחשבונו.
להלן עילות נוספות לקבלת החזרי מס בנוסף להחזרים שהתקבלו בחשבון בשנה השוטפת:
קיזוז הפסדים משנה לשנה
הבנק אינו רשאי לקזז הפסדים משנים קודמות. החזר מס בשל הפסדים הראויים בקיזוז משנים קודמות ניתן לקבל רק עם הגשת דוח למס הכנסה ומילוי נספח רווחי הון.
קיזוז הפסדים בין חשבונות נפרדים
הבנק אינו מקזז רווחים בחשבונות נפרדים של אותו משקיע. כמוכן לא מבוצע קיזוז ממקורות נוספים כמו: הקצאת מניות שנתקבלו באמצעות העבודה או משבח מקרקעין.
החזרי מס בשל קיזוזים בין חשבונות נפרדים ומקורת הכנסה נוספים כאמור אפשרי רק עם הגשת דוח שנתי למס הכנסה המסכם את כל הרווחים וההפסדים בשוק ההון מכל המקורות.
ניצול זיכויים וניכויים בשל הפקדות לא אפקטיביות לגמל.
הטבות מס לא מנוצלות בשל הפקדות לקופות גמל או ביטוחי חיים שעברו את תקרת ההכנסה המזכה משכר ניתן לקבל כנגד הכנסה מרווחי הון הנחשבת לצורך העניין כמו כל הכנסה אחרת שאינה משכר.
ניצול נקודות זיכוי
נקודות זיכוי מתקבלות במהלך השנה השוטפת באמצעות תלוש השכר או הפנסיה. הכנסות שלא מגיעות לסף המס מותירות , בדרך כלל, נקודות זיכוי לא מנוצלות. את נקודות הזיכוי ניתן לקבל כהחזר מהמס ששולם בשל רווחי הון.
סיכום
טוב יעשה מי שמנהל פעילות בשוק ההון אם יבדוק כל שנה את זכאותו להחזרי מס בשל פעילות זו, גם אם קיבל לחשבונו החזרי מס במהלך השנה וזאת בשל עילות נוספות שאינן נלקחות בחשבון בחישוב ההחזר שמועבר באמצעות הבנק.
החזרי מס ניתן לדרוש רטרואקטיבית 6 שנים אחורה.
לקבלת החזרי מס מרביים יש להתייעץ עם גורם מתמחה בנושא שיבחן את התמונה כולה לרבות הכנסות ממקורות נוספים וניצול אופטימאלי של מכלול הטבות המס.